Blog

KORONAVIRUS IN HIPERBARNA KISIKOVA TERAPIJA - DOKAZANA UČINKOVITOST HBOTA PRI ZDRAVLJENJU COVID-19


Pregled svetovne literature

Vladan Stanojković, otorinolaringologi in prvi strokovnjak za hiperbarično in potapljaško medicino v Sloveniji z dovoljenjem ZZS in Ministrstva za zdravje
OXYMED POLIKLINIKA d.o.o
Tomažičev trg 2
Koper, 6000
www.oxymed.si; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

UVOD:

Uporaba HBOT za zdravljenje COVID-19 je podprta z različnimi mednarodnimi kliničnimi preskušanji in jo je Svetovna zdravstvena organizacija priznala kot zdravljenje zdravila COVID-19 brez zdravil. Za dokončno potrditev na nacionalni ravni v skladu s posebno zakonodajo v vsaki državi, v kateri se prijavljajo, trenutno potekajo klinična preskušanja po Evropi, Bližnjem vzhodu in Severni Ameriki. Medtem ko znanstvena razprava vključuje predstavitev temeljite klinične dokumentacije, to ni namen te strani.
Medtem dr. Serena zbira podatke od zdravnikov po vsej državi in pravi, da že opaža še višjo stopnjo okrevanja bolnikov, ki prejemajo HBOT. "Zdi se, da deluje v 80%," je dejala dr. Serena in se ustavila, "v območju od 80 do 90%."
Kljub temu dr. Harch pravi, da se mnogi zdravniki, ki se borijo z odločitvijo, da bolnika postavijo na ventilator, sploh ne zavedajo možnosti HBOT. Čeprav so znanstvene študije drage in počasne, pa tudi zdravniki, ki se zavzemajo za skepso strogega pregleda, ostajajo optimistični.

DOKAZANA UČINKOVITOST HBOT-a PRI ZDRAVLJENJU COVID-19

PRIPOMBA:

Primarius dr med. Miodrag Živković, specialist za pomorsko, hiperbarično in podvodno medicino, fiziolog pravi:
Začnimo s pljuči:
1. Virusna okužba dihal, ki primarno napada pnevmocit 2, ki ima vlogo tvorbe površinsko aktivne snovi, ki ima ključno vlogo pri prenosu kisika skozi alveolarno-kapilarno membrano. Surfaktant ima trojno vlogo: vzdrževati optimalno površinsko napetost v alveolah in zagotoviti, da so alveole odprte, s čimer zagotavlja alveolarno prezračevanje in oskrbo alveolarne kapilarne membrane s kisikom. Da fosfoglicerolne spojine iz površinsko aktivne snovi sprejmejo kisik in ga z olajšano difuzijo dostavijo v eritrocite v krvnih kapilarah pljuč. Nedavne raziskave kažejo, da pnevmocit 2 proizvaja hemoglobin, ki verjetno veže kisik med prevozom skozi alveolokapilarno membrano? Da zadržite pritok tujih delcev in mikroorganizmov, ki pridejo v pljuča iz zunanjega okolja, preprečite prodiranje v krvni obtok ali pljučno tkivo in izločite to vsebino iz pljuč (kašelj). Posledice poškodb pnevmocitov 2 in motene tvorbe površinsko aktivnih snovi so znatno zmanjšan transport kisika zaradi pljučne atelektaze, zadebelitve alveolarno-kapilarne membrane in pomanjkanja površinsko aktivne snovi kot nosilca kisika. To povzroča splošno ali manjšo ali večjo intenzivnost hipoksije, ki zahteva boj proti hipoksiji. Vsi zgoraj navedeni patološki dejavniki in pljučna hipoksija vodijo v intersticijski, nato aveolarni edem in na koncu v ARDS. Na začetku pandemije so ameriški zdravniki začeli uporabljati HBO pri 40 bolnikih s hudo pljučnico pod visokim tlakom (2,0 bara, 60 min). Čakamo na prva poročila. Na Švedskem so začeli multicentrično študijo na 200 zmerno hudih bolnikih pri prav tako visokih tlakih kisika 2,4 bara (14 m globine, 100% kisika) za 30 do 60 minut. Čakamo na prva poročila. Zdravniki v Rusiji rutinsko uporabljajo HBO za zdravljenje hudih oblik pljučnice (virusne, bakterijske) pri nizkih delnih tlakih in kratkih izpostavljenostih (30 do 45 minut). Poročila še ni.
Zdravnik Živković pravi: moj predlog je naslednji: Zdravljenje virusne pljučnice je na prvem mestu odločilna reoksigenacija z uporabo hiperbarične oksigenacije pri srednjih in nizkih parcialnih tlakih, odvisno od resnosti bolezni (1,2 do 1,5 bara), vendar dolgo ki traja do 120 minut in ponovitev zdravljenja dva do trikrat na dan. Zakaj je HBO izbrana terapija pred respiratorjem? ker je splošni tlak v pljučih enak tlaku okolice in ni mehanskih poškodb pljuč kot pri respiratorju. Tu je treba razmisliti tudi o uporabi površinsko aktivne snovi (prašiča, govedine), kot pri ARDS pri nedonošenčkih. 2. Druga težava z okužbo z virusom SARS-COVID 2 je sestavni del virusa z genskimi delci, ki v prvi vrsti napadajo pnevmocit 2, kar vodi do uničenja eritrocitov in sproščanja velikih količin železa v plazmo in tkiva. Zmanjšanje hemoglobina in števila eritrocitov v sistemskem obtoku drastično poglablja že obstoječo hipoksijo, ki ogroža delovanje organov, posebej občutljivih na hipoksijo (možgani, ledvice, srce, ...). Težavo zapletajo bolniki, ki že imajo kronično hipoksijo (bolezni srca in ožilja, diabetes in druge presnovne bolezni ter dedne bolezni disfunkcije dihalnih encimov ali mitohondrije). Problem je complicated. Terapevtsko gledano je reoksigenacija še vedno ključnega pomena in spet imam raje hiperbarično oksigenacijo, toda tu moramo vskočiti z uporabo eritropoetina alfa ali beta (Recormon je na voljo na našem trgu). Eritropoetin je eritrocitopoetski rastni dejavnik in deluje na kostni mozeg s povečanjem proizvodnje eritrocitov. Kakšna je prednost dajanja eritropoetina: poveča proizvodnjo eritrocitov in količino hemoglobina ter porabi odvečno železo iz obtoka, ki je posledica razgradnje eritrocitov, in tako zmanjša toksični učinek železa.

3. Seveda nadaljujte z antibiotično terapijo in odpravite simptomatske motnje z velikimi odmerki antioksidantov. 4. Nekoliko bi rad razjasnil vlogo HBO pri vsem tem: antihipoksična vloga. Jasno je, da je HBO izbrana terapija pri vseh akutnih hipoksičnih boleznih in pri resnih kroničnih hipoksičnih boleznih. Protivnetni učinek, ker ustavi proizvodnjo IL1b in TNF. Regenerativni, ker bistveno spodbuja proizvodnjo matičnih celic. Posredno protibakterijsko in protivirusno delovanje, ker omogoča optimalno delovanje celičnega imunskega sistema. Reološke značilnosti krvi spremeni z zmanjšanjem agregacije trombocitov in medsebojnega delovanja trombocitov in levkocitov, kar zmanjša možnost nastanka krvnih strdkov v krvnih žilah (strjevanje krvi). Poveča elastičnost eritrocitov in njihov lažji prehod skozi kapilarne krvne žile. Bistven učinek na energijsko stanje celice in organizma kot celote.
Moje spoštovanje. Prim dr. Miodrag Živković

* Zelo impresivna analiza številke COVID-19 avtorja prof. Sharif Sultan (predsednik Mednarodnega združenja za vaskularno kirurgijo) * 16.04.2020:
Na podlagi opažanj v ZDA, Španiji, Italiji, Franciji in Veliki Britaniji ter iz posmrtnega prizadetosti pljuč pri COVID 19 so vsi razkrili pljučno trombozo, ki ni tipična ARDS, bolj zaskrbljujoče pa je, da se hipoksemija pacienta ne odziva na PEEP, ampak je visoka pretok kisika.
Tako kot methemoglobin se tudi strukturni protein COVID 19 virusa drži hema - izpodriva kisik - ki sprošča ione brez železa, kar vodi do toksičnosti in povzroča vnetje alveolarnih makrofagov - kar povzroči dvostranske spremembe CT, saj gre za sistemski odziv.
Invazivno prezračevanje ne koristi, vendar pa lahko bolniki zahtevajo pogoste transfuzije krvi ali plazmaferezo.
Virus COVID 19 napada beta verigo, disociira hem, odstranjuje železo in ga pretvori v porfirin. Virus lahko loči oksi-Hb, karboksi-Hb in glikozilirani Hb.
Vnetje pljuč je posledica nezmožnosti izmenjave kisika in CO2, kar vodi do brušenega stekla na rentgenskih žarkih, posnema zastrupitev s CO2 kot nevidnega sovražnika.
Klorokin tekmuje za vezavo na porfirin.
Favipiravir se veže na beljakovino ovojnice virusa z zelo visoko afiniteto, preprečuje vstop v celice in tudi vezavo strukturnih beljakovin na porfirin.
Če se protokolu upravljanja dodajo čistilci prostih radikalov in sredstva za keliranje železa, lahko to zmanjša proces vnetja.
COVID 19, SARS2 ni "pljučnica" niti ARDS. Invazivno prezračevanje ni le napačna rešitev, ampak lahko nujna intubacija škoduje in povzroči več škode, da ne omenjamo zapletov zaradi brazgotin na sapniku in otrdelih pljučih med trajanjem intubacije.
Poleg tega je treba vzpostaviti nov protokol zdravljenja, zato bolnike nehamo zdraviti zaradi napačne bolezni.
COVID-19 povzroča dolgotrajno in progresivno hipoksijo z vezavo na hemske skupine v rdečih krvnih celicah.
Ljudje se onesnažujejo, ker kri ne prenaša kisika.
To bo privedlo do odpovedi več organov in visoke smrtnosti. Poškodbe pljuč pri CT pregledih so posledica oksidativnega železa, sproščenega iz hemoliziranih rdečih krvnih celic, ki nato prevlada nad naravno obrambo pred pljučnim oksidativnim stresom in povzroči tisto, kar je znano kot citokin. nevihta.
V pljučih je vedno dvostranska motnost brušenega stekla. Občasno sprejemanje posthipoksične levkoencefalopatije utrjuje naše ugotovitve, da bolniki s COVID-19 trpijo zaradi presnovne hipoksije zaradi odpovedi krvne zmogljivosti.
Glikoproteini COVID-19 se vežejo na hem v RBC in s tem se toksični oksidativni železov ion loči in sprosti. Prosto gostovanje železa v krvi brez kakršne koli fiziološke funkcije bo doseglo vrhunec v naslednje;
1) Brez železovega iona se hemoglobin ne more več vezati na kisik. Ko je hemoglobin oslabljen, rdeče krvne celice v bistvu ne delujejo pri prenašanju in dostavi kisika v katero koli tkivo.
RBC’s Postani neuporaben in breme za paciente, ko krožijo z virusom COVID-19, pritrjenim na njegov porfirin. To vodi do uničenja rdečih krvnih celic in bolnikova nasičenost s kisikom znatno pade.
To, kar se dogaja, je enako zastrupitvi z ogljikovim monoksidom, pri kateri je ogljikov monoksid vezan na hemoglobin in pri tem ne uspe izmenjava plinov.
Glavni vzrok, ki provzročči smrt je odpoved krvnih organov.
Za razliko od zastrupitve s COVID 19, za razliko od zastrupitve s CO, pri kateri lahko CO sčasoma izpade, prizadetemu hemoglobinu trajno odvzame sposobnost prenašanja kisika, kjer telo kompenzira z izločanjem odvečnega eritropoetina, da spodbudi kostni mozeg k izločanju novih rdečih krvnih celic. To je razlog, da bomo trombocitozo in zmanjšano nasičenost kisika v krvi našli kot enega od treh primarnih kazalcev ocene resnosti zdravila COVID 19.
2) Prosto plavajoči železovi ioni so zelo reaktivni in povzročajo oksidativne poškodbe. To se v naših telesih vedno zgodi fiziološko in naravno v omejenem obsegu in takšno čiščenje je obrambni mehanizem za ohranjanje ravnovesja.
Tri primarne obrambe pljuč za ohranjanje "železne homeostaze", od tega 2 v alveolah.
Prvi od obeh so makrofagi, ki tavajo okoli in odstranjujejo proste radikale oksidativnega železa. Druga je obloga na epitelijski površini, ki ima tanko plast tekočine, napolnjeno z visoko vsebnostjo antioksidativnih molekul, kot je askorbinska kislina (vitamin C), med drugim.
Ko je preveč železa v obtoku, začne preplavljati protiukrepi pljuč, začne se proces pljučnega oksidativnega stresa. To vodi do poškodb in vnetij, kar vodi v tako imenovano citokinsko nevihto; to lahko dokumentiramo na CT ločljivostih z visoko ločljivostjo
Pri pljučih bolnika s COVID-19 je dejstvo, da prizadene obe pljuči hkrati, pljučnica pa le redko kdaj, vendar COVID-19 to stori vsakič.
Jetra poskušajo po svojih najboljših močeh odstraniti železo in ga shraniti v svoj 'železni trezor'. Le da je tudi to preobremenjeno. Lačen je za kisikom in izgublja bitko zaradi celotnega hemoliznega hemoglobina in sproščenih železovih ionov. Jetra bodo začela sproščati alanin aminotransferazo (ALT), ki je drugi od treh primarnih kazalnikov resnosti COVID 19.
Bolnika je treba voditi z največjim pretokom kisika skozi hiperbarično komoro s 100% kisikom pri tlaku 1, 2 do 1,5 ATA, in sicer 90-120 minut dvakrat ali trikrat na dan najmanj pet dni.
To je zato, da se tistemu, kar je ostalo od njihovega delujočega hemoglobina, omogoči, da prenese dovolj kisika v organe in jih ohrani pri življenju.
Nimamo skoraj dovolj teh hiperbaričnih komor.
Transfuzija krvi z napolnjenimi svežimi rdečimi krvnimi celicami bolnikom po plazmaferezi lahko izboljša citokinsko nevihto.
Glavna točka je, da bodo pacienti potrebovali ventilatorje, če se pozno pojavijo zaradi neuspešnosti večorganskega sistema, da bi jih vezal na ta scenarij življenja ali smrti. Vendar je intubacija zaman, razen če bolnikov imunski sistem ne prilagodi situacije. Odpraviti moramo izvor bolezni in se izogibati uporabi tradicionalnih naukov za obvladovanje propadajočega sistema.
Če dosežemo neizogibno prezračevanje, je treba to storiti pri nizkem tlaku, vendar z največjim pretokom kisika. Izogibati se moramo raztrganju pljuč z največjim PEEP-om, saj bolniku delamo več škode, ker upravljamo z napačnim organom.
V severni Italiji je majhna vas, kjer večina njenega prebivalstva trpi zaradi talasemije. Niso imeli smrtnih primerov in se niso širili med skupnostmi. Poleg tega so deli Nepala, ki so nadmorske višine 1 km, brez COVID-19. Vse točke, da lovimo napačen organ; niso pljuča; je problem s krvjo.
Pri zdravih ljudeh virus običajno izločajo dušikov monoksid in prosti radikali kisika.
Več kot 50% smrtnosti pri bolnikih s COVID-19 (ki niso bili zdravljeni s HBOT) se je pojavilo pri tistih z že obstoječo dismetabolično hiperholesterolemijo, sladkorno boleznijo, debelostjo in / ali kardiovaskularnimi boleznimi, povezanimi z okvarjenim normalnim delovanjem endotelija in zmanjšano proizvodnjo dušikovega monoksida.
Pri bolnikih s sočasnimi boleznimi hiperbarična kisikova terapija obnovi normalno sintezo dušikovega monoksida (z genetskim izražanjem dušikovega oksida sintaze), kar omogoča telesu, da odstrani virus kot pri zdravi osebi. Ta genetska aktivacija (up-regulacija) je okrepljena z izvajanjem cikla sej HBOT. Vsi bolniki s spremljajočimi tveganji, ki so začeli zdravljenje s HBOT pred ali v začetni fazi hospitalizacije, so si popolnoma opomogli. V dosedanjih kliničnih preskušanjih je vsak kritično bolan bolnik s COVID-19 v intenzivni negi, ki je bil zdravljen s hiperbarično kisikovo terapijo, popolnoma okreval. Kljub temu je zgodnje zdravljenje vedno priporočljivo za učinkovito okrevanje, ki preprečuje napredovanje virusa, ki zahteva intenzivno nego.
Rezultati so seveda v veliki meri odvisni od resnosti kakršnih koli že obstoječih stanj (komorbidnosti), za katere je znano, da so dejavniki visokega tveganja v povezavi s COVID-19. Ob dejstvu, da je od več deset kritično bolnih bolnikov, ki so imeli dostop do cikla HBOT, večina imela tudi že več obstoječih dejavnikov visokega tveganja (za zaplete COVID), kot so diabetes, bolezni srca in debelost - in kljub temu vsi okrevali.
HBOT pomeni, da je bolnik pod visokim pritiskom. Odnos med načinom dihanja in atmosferskim tlakom je, da je dihanje na planoti enako dihanju na ravnici, kar je naravno dihanje. Za razliko od mehanskega prezračevanja ima velik učinek na dihala, nanj morajo biti pozorni zdravniki in medicinske sestre. V nasprotnem primeru lahko pride do različnih zapletov, kot je poškodba.
Petič, ni nobenega konflikta s sedanjimi sredstvi za kritično zdravljenje, način + HBOT pa ima jasno vlogo pri izboljšanju učinka zdravljenja.
COVID-19 poleg protiteles in cepiv ni nobenega specifičnega zdravila. Vsa klinična obravnava je v osnovi simptomatsko in podporno zdravljenje. HBOT ni etiološko zdravljenje COVID-19, je simptomatsko zdravljenje hipoksije pri bolnikih s COVID-19 in je dopolnilo obstoječi tehnologiji zdravljenja s kisikom. Poleg HBOT enkrat na dan v trajanju 95-120 minut so bili bolniki deležni tudi obstoječega celovitega zdravljenja v JIL, vključno z mehanskim prezračevanjem. Poleg HBOT so za vsakodnevno celovito zdravljenje zgoraj omenjenih hudih bolnikov še vedno odgovorni zdravniki NMP. V tehnologiji zdravljenja ni nobenega konflikta. Nasprotno, lahko nudi boljšo podporo drugim podpornim zdravljenjem.

ZAKLJUČEK: Priporočamo naslednje:
1. Zavirajte rast in razmnoževanje virusov z uporabo adjuvansa CHQ + ZPAK + ZINC ali drugimi retrovirusnimi terapijami, ki so v študiji. Manj kot imamo virusne obremenitve, manj hemoglobina izgublja železo, manj resnosti in škode s preprečevanjem citokinskih neviht.
2. Uporaba hiperbaričnega zdravila v kateri koli obliki ali obliki za vsakogar s trombocitozo in povišanim ALT lahko prepreči hiter vzpon v brezno.
3. Plazmafereza in transfuzija krvi bosta podprla simptomatsko olajšanje.
4. Ni mednarodnih potovanj, dokler ni na voljo učinkovito cepivo.
5. Prenehanje uporabe tobaka, vapinga in alkoholnih izdelkov.
Ostanite na varnem in se izolirajte

OXYMED POLIKLINIKA d.o.o.

Zdravstvene storitve
Otorinolaringologija in hiperbarična medicina
MŠ: 3909026000
DŠ: SI: 79694004
IBAN SI56 2900 0005 0854 047 - UNICREDIT BANKA SLOVENIJA d.d.

Kontakti

OXYMED POLIKLINIKA d.o.o. Zdravstvene storitve
Otorinolaringologija in hiperbarična medicina
map 5 24Krožna cesta 3A
6000 Koper, Slovenija

phone 73 24Tel: +386 409 36 265
phone 72 24GSM: +386 40 936 265
message outline 24Mail: info@oxymed.si

MEDICAL GOLD d.o.o.

Prodaja medicinske opreme
Krožna cesta 3A
6000 Koper, Slovenija

MŠ: 8482667000
DŠ: SI 35051949
IBAN SI56 1010 0005 7907 637 - Banka Intesa Sanpaolo d.d.

 

Facebook

Copyright OXYMED POLIKLINIKA d.o.o. zdravstvene storitve © 2020 Vse pravice pridržane.  Avtor strani   O piškotkih